Miten valita verhoilukangas sohvalle?

Sohvan verhoilun valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa sekä sohvan ulkonäköön että käytännöllisyyteen. Verhoilunkankaan materiaali kannattaa valita sohvan käyttötarkoituksen mukaan. Mikäli sohva sijoitetaan olohuoneeseen, jossa sohvalla löhöilee niin perheen pienimmät kuin lemmikitkin, kannattaa verhoiluksi valita hyvin kulutusta kestävä materiaali. Usein lapsi- ja lemmikkiperheissä arvostetaan irrotettavia, vesipestäviä päällisiä.

Tekniset ominaisuudet

Kankaan hankaus- ja värinkesto ovat myös huomionarvoisia seikkoja verhoilua valittaessa. Monet suosivat luonnonkuituja, mutta luonnonkuitukankaassa värinkesto on heikompaa ja puhtaana pitäminen hankalampaa kuin keinokuitukankaissa. Yleensä luonnonkuitukankaisiin lisätään myös keinokuituja, jotta kankaasta saadaan kestävämpi. Keinokuitukankaissa usein käytetään polyesteriä, joka tekee kankaasta kestävämmän sekä parantaa värinkestoa. Luonnonkuidut haalistuvat keinokuituja helpommin, etenkin auringossa. Verhoilukangasta valittaessa kannattaa aina ottaa huomioon, kuinka paljon kangas on välittömässä auringonpaisteessa. On hyvä kuitenkin huomioida myös, ettei mikään kangas ole täysin suojassa haalistumiselta suorassa auringonvalossa.

Verhoilukankaiden teknisissä tiedoissa mainitaan usein Martindale-luku, joka kertoo kankaan kulutuskestävyyden. Martindale-luku eli hankauksenkesto saadaan selville testaamalla kangas siihen tarkoitetulla menetelmällä. Menetelmässä kangasta hangataan standardivillakangasta vasten pyörivällä liikkeellä. Hankaus alkaa jossakin vaiheessa aiheuttamaan vakavia muutoksia testikankaan ulkonäköön ja paksuuteen. Martindale-luku määräytyy sen mukaan, kuinka monta hankauskierrosta testattava kangas kestää ennen muutoksia.

Perusvaatimustason mukainen kangas on vähintään 15 000 Martindalea ja normaaliin kotikäyttöön riittävä on 20 000–25 000 Martindalea. Verhoilukankaan käyttäytymiseen ja hankauksensietoon vaikuttaa Martindale-luvun lisäksi myös huonekalussa käytetyt täytteet ja muoto sekä minkälaista kulutusta siihen kohdistuu käytössä.

Sohvan tyyli

Verhoilukankaan valintaan vaikuttavat myös sohvan design ja muotokieli sekä kodin sisustustyyli ja millainen ilme sohvalle halutaan. Moderniin sisustukseen voi sopia minimalistinen sohva sileällä sekoitekankaalla, kun taas boheemia tyyliä huonekaluihin tuo luonnonkuitukankaat. Jos sohva on muotokieleltään pehmeä, on kankaankin hyvä olla pehmeä ja joustava, jolloin se mukautuu pehmusteen mukana. Tiukasti verhoiltuun kalusteeseen taas sopii napakan tuntuinen, tiukkaan kudottu kangas.

Viimeistelty ja peitevärjätty nahka on verhoilumateriaalina helppohoitoinen ja se onkin suosituin huonekalujen verhoilussa käytetyistä nahkoista. Esimerkiksi käsittelemätön, hieno aniliininahka vaatii jo enemmän hoitoa, sillä se patinoituu ajan myötä ja haalistuu herkemmin auringossa. Aniliininahkan tunnistaa pintaa kevyesti raaputtamalla ja tarkkailemalla, jääkö pintaan vaaleampi jälki. Nahkasohvasta haaveilevan kannattaakin siis tutustua erityyppisiin verhoilunahkoihin, sillä niissä voi olla paljon eroja.

Kaksi erilaista sohvaa, joista toinen muhkea ja toinen sironmallinen.

Finsoffien verkkokaupan kankaat

Verkkokaupan kankaat on jaoteltu kolmeen eri kategoriaan: helppohoitoiset kankaat, bukleekankaat ja luonnonmukaiset kankaat. Lisäksi löytyy myös nahkavaihtoehtoja. Olemme esitestanneet ja valinneet verkkokauppaan seitsemän klassista ja keskenään hivenen erilaista vakiokangasta, joissa valittavissa useampi värivaihtoehto. Voit hakea myymälöistä tai tilata nettisivuilta vakiokankaistamme ilmaiset kangasnäytteet (koko n. 10×15 cm), joista pystyt näkemään kankaan värisävyn ja tunnet materiaalin pinnan ja rakenteen. Mallitilkuissa on huomioitavaa, että isolla pinnalla sävy näyttäytyy usein mallitilkkua vaaleampana. Tilaamalla kangasnäytteet voit vamistua siitä, että sohvan verhoilu sopii täydellisesti sisustukseesi ja voit tehdä tilauksen kevyin mielin.

Martindale-luku
Martindale-luku kertoo kankaan kulutuskestävyyden. Perusvaatimustason mukainen kangas on vähintään 15 000 Martindalea ja normaaliin kotikäyttöön riittävä on 20 000–25 000 Martindalea.
Pillinki-arvo
Pillinki-arvo kertoo kankaan nyppyyntymisen keston. Nyppyyntyminen arvioidaan asteikolla 1–5, jossa 5 on paras ja 1 huonoin. Ensimmäisen tason pillinki-arvo tarkoittaa runsasta nyppyyntymistä, kun taas viidennen tason pillinki-arvo osoittaa kankaan nyppyyntyvän erittäin heikosti.
Valonkesto
Kankaan valonkestoa arvoidaan asteikolla 1–8, jossa 8 on paras. Huomioi valonkesto kankaassa sen mukaan, kuinka paljon huonekalu on suorassa auringonvalossa. Luonnonkuitukangas haalistuu suorassa auringonvalossa herkemmin.
Materiaali
Kankaan materiaali kertoo aina sen kestävyydestä. Keinokuitukankaissa usein käytetty polyesteri tekee kankaasta kestävämmän. Luonnonkuidut haalistuvat keinokuituja helpommin ja ovat hankalampia pitää puhtaana.

Helppohoitoiset kankaat

Das

Das on tiukkaan kudottu ja jämäkkä kangas, mikä antaa huonekaluille ryhdikkyyttä käytössä. Kankaassa on mukana struktuuria, mutta silti se on mukavantuntuinen iholla. Das-kangas sopii hyvin lapsiperheisiin ja lemmikkitalouksiin sen helpon puhdistettavuuden ja kestävyyden ansiosta. Tahrat voi vaivatta puhdistaa kankaasta kostealla rätillä tai miedolla saippualiuoksella, ja kankaan saa myös pestä pesukoneessa 40 asteessa. Kankaalla on tiivis ja hieman liukas pinta, joka kestää kulutusta eikä sen vuoksi nukkaannu herkästi. Verkkokaupassa Das-kankaasta on saatavilla kuusi maanläheistä sävyä.

Das-kangas valmistetaan Euroopassa.

Pesumerkki 40 vesipesu, piirroskuva. Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva. Pesumerkki silitys kielletty, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva.

Das-kangas

Klassinen, jämäkkä ja ryhdikäs sekoitekangas, jossa mukana struktuuria.

 • 40 ºC vesipesu
 • 50 % PP, 31 % PES, 19 % CO
 • kankaalle on ominaista helppo puhdistettavuus
 • 36 000 Martindale
 • kuusi värivaihtoehtoa
 • valonkesto 6
 • pillinki-arvo 4-5
Tilaa näytteet Das-kankaasta

Stark

Stark on eläväpintainen, hieman jämäkkä, mutta sileäntuntuinen ja erittäin kestävä verhoilukangas. Tyylikäs Stark luokitellaan Easycare-kankaaksi, joka valmistetaan kestävistä ja sileistä kuiduista, joiden ansiosta kangas on luonnostaan vesipestävä ja helposti puhdistettava. Stark on Oeko-Tex ja Reach-sertifioitu kangas, johon ei ole lisätty kemikaaleja tai jälkikäsittelyaineita ja siksi se on turvallinen ja vastuullinen valinta. Stark-kangas sopii hyvin allergikoille, lapsiperheisiin sekä lemmikkitalouksiin sen helpon puhdistettavuuden ansiosta. Stark-kankaan saa pestä pesukoneessa 40 asteessa ja kevyellä linkouksella. Stark on vahva kangas, joka sopii erinomaisesti huonekalujen ja irtopäällisten verhoiluun. Kankaassa on kosteutta hylkivä koostumus ja valonkesto on 6/8, minkä vuoksi se soveltuu käytettäväksi myös katetuilla terasseilla ja valoisissa tiloissa. Verkkokaupassa Stark-kankaasta on saatavilla seitsemän kaunista sävyä.

Stark-kangas valmistetaan Euroopassa.

Pesumerkki 40 vesipesu, piirroskuva. Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva. Pesumerkki silitys kielletty, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva.

Stark-kangas

Eläväpintainen, tyylikäs ja erittäin kestävä verhoilukangas.

 • 40 ºC vesipesu
 • 51 % PES, 34 % PO, 15 % CO
 • tälle Easy Care® -kankaalle on ominaista helppo puhdistettavuus
 • 50 000 Martindale
 • seitsemän värivaihtoehtoa
 • valonkesto 6
 • pillinki-arvo 4-5
Tilaa näytteet Stark-kankaasta

Velvety

Velvety on samettia muistuttava, ihanan pehmeä ja helppohoitoinen verhoilukangas. Kankaassa on kaunis, hieman eläväinen ja hohtava pinta. Velvety-kangas sopii hyvin lapsiperheisiin ja lemmikkitalouksiin sen helpon puhdistettavuuden ansiosta. Tahrat voi vaivatta puhdistaa kankaasta kostealla rätillä tai miedolla saippualiuoksella. Velvety-kankaan voi myös pestä pesukoneessa 40 asteessa. Kankaalla on tiivis pinta, joka kestää kovaakin kulutusta eikä sen vuoksi nukkaannu herkästi.

Velvety-kangas valmistetaan Euroopassa.

Pesumerkki 40 vesipesu, piirroskuva. Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva. Pesumerkki silitys max 150 astetta, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen vesipesu eli emulsiopesu, piirroskuva.

Velvety-kangas

Samettimaisen pehmeä, hieman hohtava ja erittäin kestävä sekoitekangas.

 • 40 ºC vesipesu
 • 91 % PES, 9 % CO
 • kankaalle on ominaista helppo puhdistettavuus
 • 200 000 Martindale
 • viisi värivaihtoehtoa
 • valonkesto 5-6
 • pillinki-arvo 5
Tilaa näytteet Velety-kankaasta

Megan

Megan on pehmeä samettikangas, joka on laadukas valinta niin kotiin kuin julkitiloihin. Kangas on 100 % polyesteria, mikä tekee siitä kestävämmän ja parantaa värinkestoa. Megan-kangas sopii hyvin lapsiperheisiin ja lemmikkitalouksiin sen helpon puhdistettavuuden ansiosta. Tahrat voi vaivatta puhdistaa kankaasta kostealla rätillä tai miedolla saippualiuoksella. Megan-kankaan saa myös pestä pesukoneessa 40 asteen vesipesussa. Kankaalla on tiivis pinta, joka kestää kovaakin kulutusta eikä sen vuoksi nukkaannu herkästi.

 • 40 ºC vesipesu
 • 100 % PES
 • 170 000 Martindale
 • kahdeksan värivaihtoehtoa

Pesumerkki 40 vesipesu, piirroskuva.Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva.Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva.Pesumerkki Silitys max 110 astetta, piirroskuva.

Megan-kangas

Megan on pehmeä samettikangas, joka on laadukas valinta niin kotiin kuin julkitiloihin.

 • 40 ºC vesipesu
 • 100 % PES
 • kankaalle on ominaista helppo puhdistettavuus
 • 170 000 Martindale
 • kahdeksan värivaihtoehtoa

Pesumerkki 40 vesipesu, piirroskuva.Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva.Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva.Pesumerkki Silitys max 110 astetta, piirroskuva.

Tilaa näytteet Megan-kankaasta

Mystic

Mystic on pehmeä ja mukavantuntuinen verhoilukangas, jossa on kauniit yksiväriset sävyt. Mystic-kangas sopii hyvin lapsiperheisiin ja lemmikkitalouksiin sen helpon puhdistettavuuden ansiosta. Kangas on erittäin helppohoitoinen Aqua Clean -kangas, josta likatahrojen puhdistaminen onnistuu pelkällä vedellä. Mystic-kangas kestää myös kovempaa kulutusta, kankaan pinta ei nyyppyynny sekä sen voi pestä 30 asteessa pesukoneessa varovaisella ohjelmalla. Verkkokaupassa Mystic-kankaasta on saatavilla kuusi sävyä.

Mystic on Aqua Clean -huonekalukangas, jonka antimikrobinen SafeFront-ominaisuus estää virusten ja bakteerien kasvun materiaalin pinnalla. Aqua Clean -molekyylikerros puolestaan estää niiden pääsyn kankaan syvempiin kuitukerroksiin. SafeFront-käsittely tehdään Aqua Clean -kankaan kuituun, joten se on täysin ekologinen ja turvallinen vaihtoehto.

Mystic-kangas valmistetaan Euroopassa ja se on hiilineutraali tuote.

Pesumerkki varovainen 30 asteen pesu, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva. Pesumerkki Silitys max 110 astetta, piirroskuva.

Mystic-kangas

Mystic on erittäin helppohoitoinen Aqua Clean -kangas, jonka puhdistaminen onnistuu pelkällä vedellä.

 • 30 ºC vesipesu
 • 100 % PES
 • Aqua Clean -kangas on helppo puhdistaa pelkällä vedellä
 • 200 000 Martindale
 • kuusi värivaihtoehtoa
 • valonkesto 5
 • pillinki-arvo 5
Tilaa näytteet Mystic-kankaasta

Sacco

Sacco on rakenteeltaan jämäkämpi kangas, mikä antaa huonekaluille ryhdikkyyttä käytössä. Kankaassa on mukana struktuuria, mutta silti se on mukavantuntuinen iholla. Sacco-kangas sopii hyvin lapsiperheisiin ja lemmikkitalouksiin sen helpon puhdistettavuuden ja kestävyyden ansiosta. Tahrat voi vaivatta puhdistaa kankaasta kostealla rätillä tai miedolla saippualiuoksella ja kankaan saa myös pestä pesukoneessa 30 asteessa. Kankaassa on mukana struktuuria, mutta silti se on mukavantuntuinen iholla. Sacco-kankaalla on tiivis ja hieman liukas pinta, joka kestää kulutusta eikä sen vuoksi nukkaannu herkästi. Kankaan valonkesto on 6/8, minkä vuoksi se soveltuu käytettäväksi myös valoisissa tiloissa. Verkkokaupassa kankaasta on saatavilla kuusi sävyä.

Sacco-kangas valmistetaan Euroopassa.

Pesumerkki 30 vesipesu, piirroskuva. Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva. Pesumerkki silitys kielletty, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen vesipesu eli emulsiopesu, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva. Pesumerkki Kemiallinen pesu kielletty, piirroskuva.

Sacco-kangas

Sacco on helppohoitoinen sekoitekangas, jossa mukana struktuuria.

 • 30 ºC vesipesu
 • 80% PP, 15% PES, 5% CO
 • 80 000 Martindale
 • kuusi värivaihtoehtoa
 • valonkesto on 6
 • pillinki-arvo 4-5
Tilaa näytteet Sacco-kankaasta

Bukleekankaat

Muru

Muru on struktuurinen villasekoitebuklee, joka ihastuttaa herkullisilla sävyillään ja helppohoitoisuudellaan. Muru-kankaassa on kaunis epäsäännöllisesti kohoileva pehmeä pinta, mikä tekee kankaasta supertrendikkään. Kankaan voi pestä pesukoneessa 30 asteessa.

Muru luokitellaan Easycare-kankaaksi, joka valmistetaan kestävistä ja sileistä kuiduista, joiden ansiosta kangas on luonnostaan vesipestävä ja helposti puhdistettava. Muru on Oeko-Tex, REACH, ja ISO9001 -sertifioitu verhoilukangas, johon ei ole lisätty kemikaaleja tai jälkikäsittelyaineita ja siksi se on turvallinen ja vastuullinen valinta.

Muru-kangas valmistetaan Euroopassa.

Pesumerkki varovainen 30 asteen pesu, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva. Pesumerkki silitys kielletty, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva.

 

Muru-kangas

Struktuurinen villasekoitebuklee Muru ihastuttaa herkullisilla sävyillään ja helppohoitoisuudellaan.

 • 30 ºC vesipesu
 • 59 % PAN, 29 % PES, 12 % WO
 • tälle Easy Care® -kankaalle on ominaista helppo puhdistettavuus
 • 60 000 Martindale
 • seitsemän värivaihtoehtoa
 • valonkesto 5
 • pillinki-arvo 3-4
Tilaa näytteet Muru-kankaasta

Bond

Bond-kangas on Jacquard-kudottu, kaunis ja pehmoinen buklee-kangas. Kankaan eläväpintainen struktuuri luo kauniit ja vivahteikkaat sävyt, jotka ovat hieman hohtavia. Pääosin kierrätetystä materiaalista valmistettu Bond on helppohoitoinen easygreen-kangas, joka on Oeko-Tex -, REACH- ja GRS-sertifioitu. Easygreen-kankaissa kierrätettyjen materiaalien käyttö on vähintään 50 %. Bond on helppohoitoinen ja kestävä kangas, jonka saa pestä 30 asteen vesipesussa.

Bond-kangas valmistetaan Euroopassa.

Pesumerkki varovainen 30 asteen pesu, piirroskuva. Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva. Pesumerkki silitys kielletty, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva. Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva.

Bond-kangas

Bond-kangas on Jacquard-kudottu, kaunis ja pehmoinen buklee-kangas.

 • 30 ºC vesipesu
 • 56% recycled PES, 8% recycled CO, 36% PES
 • kangas on Oeko-Tex -, REACH- ja GRS-sertifioitu
 • 70 000 Martindale
 • seitsemän värivaihtoehtoa
 • valonkesto 5
 • pillinki-arvo 5
Tilaa näytteet Bond-kankaasta

Luonnonmukaiset kankaat

Kiss

Kiss-kangas on luonnonmukainen kivipesty puuvillapellavakangas kierrätysmateriaalista, josta on verkkokaupassa valittavana 4 kaunista sävyä. Kankaan valmistusvaiheessa se on pesty ja käsitelty tarkoituksella, jotta kangas on saatu käsintehdyn ja kulutetun näköiseksi. Kiss-kangas on 100 % luonnonkuitua, ja jokainen kangasmetri saattaa tuntua erilaiselta ja siinä voi olla väri- ja/tai sävyeroja. Tämä kuuluu kuitenkin kankaan rentoon, uniikkiin luonteeseen. Kiss-kankaan saa pestä käsin 30 asteessa, mutta ensimmäisten pesujen aikana kangas saattaa haalistua tai päästää väriä. Suosittelemme kankaan pesemistä nurinpäin käännettynä.

Pesumerkki varovainen 30 asteen pesu, piirroskuva.Pesumerkki valkaisu kielletty, piirroskuva.Pesumerkki rumpukuivaus kielletty, piirroskuva. Pesumerkki silitys max 150 astetta, piirroskuva. Pesumerkki kemiallinen pesu tetrakloori-eteenillä, piirroskuva.

Kiss-kangas

Kiss-kangas on luonnonmukainen kivipesty puuvillapellavakangas kierrätysmateriaalista.

 • 30 ºC käsinpesu
 • 60 % CO, 40 % LI
 • 24 000 Martindale
 • neljä värivaihtoehtoa
 • valonkesto 5
 • pillinki-arvo 4-5
Tilaa näytteet Kiss-kankaasta

Lue lisää