Kaikki Havu- ja Kanerva-malliston sohvat -15 % | Verkkokauppatuotteilla aina ilmainen kotiinkuljetus

Sohvan puhdistus ja hoito

Sohvan puhdistus ja hoito

Valmistamamme sohvat on tehty laadukkaista ja kestävistä materiaaleista, ja säännöllisellä hoitamisella autat osaltasi pidentämään sohvasi käyttöikää. Osan hoito- ja huoltotoimenpiteistä voit melko vaivattomasti ottaa osaksi viikkosiivousta ja loput suorittaa esimerkiksi sohvan kevät- ja syyshuollon yhteydessä. Noudata aina sohvan mukana tulleita hoito-ohjemerkintöjä ja ota tarvittaessa meihin yhteyttä, mikäli haluat tarkistaa kankaan tai nahan hoito-ohjeen.

Kangasverhoillun sohvan puhdistus ja hoito

Säännöllinen tuulettaminen on jo itsessään hyvä keino raikastaa sohvaa. Mitä nopeammin ryhdyt putsausoperaatioihin tahrojen synnyttyä, sitä paremmat mahdollisuudet on saada poistettua ne kokonaan. Kaikki normaalikäytössä olevat tekstiilituotteet on hyvä pestä säännöllisesti, ettei lika pilaa tekstiilin ulkonäköä. Muussa tapauksessa rasva, lika ja hiki tunkeutuvat kuitujen sisään haalistaen ja heikentäen materiaalia. Tekstiilin suoja-ainekäsittely auttaa hylkimään likaa ja pidentää puhdistusväliä.

Suuressa osassa kangasverhoiltuja sohviamme on irrotettavat ja pestävät tyynynpäälliset ja osaan on saatavissa kokonaan irrotettava verhoilu. Huomaamattomien käsinojasuojien valmistaminen onnistuu myös kaikkiin valmistamiimme sohvamalleihin. Osa verhoilukankaista kestää vesipesua matalissa lämpötiloissa (käsinpesu tai konepesu 30-60 asteessa). Mikäli sohvassa on irrotettavat ja vesipestävät päälliset niin suosittelemme pesemään ne hyvin väljässä vedessä, esimerkiksi istuintyynyjen ja selkätyynyjen päälliset erikseen. Päälliset kannattaa pukea tyynyjen päälle aavistuksen kosteina.

Sohvan sijoittelussa kotona kannattaa huomioida myös UV-säteet, jotka voivat haalistuttaa kangasta ajan saatossa. Sohvaa ei kannata sijoittaa suoraan auringonpaisteeseen ja mahdollisuuksien mukaan sohvan paikkaa kannattaa vaihtaa.

Tahrojen poisto

Tahrat kannattaa puhdistaa mahdollisimman nopeasti niiden ilmaannuttua. Pienet tahrat voi puhdistaa paikallisesti tekstiilinpuhdistusaineella, varsinkin jos päällisen pesumahdollisuutta ei ole. Verkkokaupastamme ja myymälöistämme voit ostaa tekstiilinpuhdistusainetta, joka sopii lähes kaikille tekstiilityypeille eikä sen ainesosat haalista kankaan värejä.

Suihkauta ainetta tahran päälle reilusti noin 30 cm:n etäisyydeltä ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen pyyhi tahraa kostealla mikrokuituliinalla välttäen liikaa hankaamista. Käsittely kannattaa aloittaa tahran reunasta keskelle edeten, jotta tahra ei leviä. Kun tahra on pyyhitty pois, jätä sohvatyyny kuivumaan.

Tahrojen poisto kangassohvasta.

Sohvan suoja-ainekäsittely

Sohva kannattaa käsitellä suoja-aineella noin vuoden tai kahden vuoden välein riippuen siitä kuinka paljon sohvaan kohdistuu kuormitusta. Suoja-ainetta ei tarvitse erikseen levittää vaan riittää, kun sitä suihkautetaan verhoilun päälle noin 30 cm:n päästä. Suihkauta suoja-ainetta puhtaalle kankaalle niin että pinta kostuu tasaisesti ja kunnolla, jätä tyynyt kuivumaan väljästi ja anna vaikuttaa noin kolmen tunnin ajan, minkä jälkeen sohva on käyttövalmis. Suosittelemme tekemään käsittelyn tyynyjen kummallekin puolelle. Tällöin kuluu noin 500 ml:n suoja-ainetta.

Kannattaa tarkistaa onko valittuun verhoilukankaaseen jo mahdollisesti tehty suoja-ainekäsittely, mikä on melko yleistä. Voimme tarvittaessa myös tehdä sohvatehtaallamme sohvaan suoja-ainekäsittelyn ennen sohvan toimitusta, mikäli verhoilukankaassa ei vielä ole suojakäsittelyä tehtynä.

Myymässämme tekstiilinhoitopakkauksessa on:

  • puhdistusaine
  • suoja-aine
  • mikrokuituliina

Pakkauksesta löytyy kaikki tarvittava tekstiilien ja mikrokuitujen puhdistusta ja suojausta varten. Sopii lähes kaikille verhoilukankaille. Pakkaus sisältää selkeät ohjeet. Aineet ovat vesipohjaisia, hajuttomia ja luontoystävällisiä. Kankaan puhdistusaine ja suoja-aine ovat myös erikseen ostettavissa.

Tyynyjen ojentelu ja pöyhiminen

Sohvan imuroinnin yhteydessä on hyvä kevyesti ojennella Ecosoft-vanutyynyt takaisin uomiinsa. Ecosoft-tyynyt voi myös kääntää tarvittaessa, mikä edesauttaa sohvan ryhdikkyyden ylläpitämisessä. Säännöllinen pöyhiminen, esimerkiksi viikkosiivouksen yhteydessä, helpottaa pitämään tyynyjä ojennuksessa. Untuvatäytteiset tyynyt on hyvä tampata ja pöyhiä hieman voimallisemmin, jotta höyhenet asettuvat tasaisesti.

Imurointi

Imurointi on tärkeä osa sohvan puhdistusta ja hoitoa. Se kannattaa ottaa rutiininomaiseksi toimenpiteeksi ja tehdä kuukauden välein, vaikka kodin muun siivouksen yhteydessä. Aloita siirtämällä selkä- ja istuintyynyt sivuun ja imuroi sohvan sisäosat. Imuroi seuraavaksi kaikki tyynyt kummaltakin puolelta. Käytä imuroinnissa hellävaraisia suulakkeita kuten tekstiilisuulaketta, mattotampparisuulaketta tai MiniTurbo Brush -suulaketta ja enintään keskitason imutehoa. Tietyille tekstiilikuiduille on ominaista nyppyyntyminen eritoten käytön alkuvaiheessa. Näiden poistamiseen voi hyödyntää nukanpoistokonetta.

Sohvan imurointi.

Jalkojen kiristys

Sohvan kausihuoltoon on hyvä sisällyttää jalkojen kireyksien tarkistus. Sohvan voi tarvittaessa kääntää selkänojaansa vasten, kunhan huomioi että huolimaton kääntäminen voi aiheuttaa naarmuja lattiaan. Käännä jokaista jalkaa kevyesti myötäpäivään, kunnes jalka ei enää pyöri.

Jalkojen kiinnitys ja kiristys sohvaan.

Nahkasohvan puhdistus ja hoito

Hyvin pidetty ja hoidettu nahkasohva on kestävä ja pitkäikäinen hankinta, joka patinoituu kauniisti. Nahan puhdistamiseen ja hoitamiseen kannattaa uhrata aikaa muutaman kerran vuodessa niin sen kaunis ja kimmoisa ulkonäkö myös säilyy. Myös nahkasohvaan tulleet tahrat tulee puhdistaa välittömästi ja irtomurut kannattaa imuroida tyynyjen alta viikoittain. Samalla on hyvä hetki pöyhiä untuvatäytteiset tyynyt muotoonsa. Sohvan kausihuoltoon on hyvä sisällyttää lisäksi jalkojen kireyksien tarkistus. Nahanhoitosetistä löytyy puhdistus- ja suojausaineet sekä tarpeelliset työvälineet. Vaalean nahan ja aniliininahan hoitoon löytyy omat tuotteensa.

Nahkasohvan puhdistus.

Nahan puhdistus

Kokeile puhdistusainetta aina pienelle, katseilta piilossa olevalle pinnalle ennen kuin levität sitä pinnalle laajemmin. Puhdista nahkasohva laittamalla nahanpuhdistusainetta pinnalle ja levittämällä sitä sienellä kevyin pyörivin liikkein. Huuhtele sieni ja pyyhi puhtaalla liinalla puhdistusaineen jäämät pois. Märkä jälki nahassa (erityisesti anilliininahassa) kuuluu asiaan ja se kuivuu pois.

Vaalean nahan / vaikean lian puhdistusaine on kätevä esim. kuulakärkikynätahrojen, sanomalehtimusteen ja farkkuvärin poistamiseen. Aineen annetaan vaikuttaa hetki, pyyhitään ja sen jälkeen käsitellään vielä tavallisella nahanpuhdistusaineella, jotta tahmaisuus poistuu.

Nahkasohvan puhdistus ja hoito.

Nahanhoitopakkaus sisältää:

  • nahanpuhdistusaine
  • nahansuoja-aine
  • balsamointiaine, joka ravitsee ja hoitaa nahkaa ja suojelee sitä rasvalta ja lialta
  • froteepyyhe

Öljykäsiteltyjen nahkojen ja pull-up-tyyppisten nahkojen puhdistamiseen ja suojaamiseen löytyy oma nahanhoitosetti.

Nahan suojaus suoja- ja balsamointiaineella

Suojausainekäsittely kannattaa tehdä uudelle sohvalle likaantumista ja kastumista vastaan. Nahkasohvan suojaaminen tehdään puhtaalle ja kuivalle pinnalle ennen hoitovahausta. Suihkuta suoja-ainetta noin 15 cm etäisyydeltä niin, että pinta kostuu kevyesti. Mikäli pintaan jää valumajälkiä, voit levittää ne kostella liinalla. Käsittelyn jälkeen suojatun nahan tulisi antaa kuivua kaksi vuorokautta, jonka jälkeen se voidaan suojata hoitovahalla. Suojaus on suositeltavaa uusia 2-4 vuoden välein käytöstä riippuen.

Nahkabalsami ravitsee ja hoitaa nahkaa ja suojelee sitä rasvalta ja lialta. Käsittely kannattaa tehdä uudelle sohvalle ja toistaa 2-3 kertaa vuodessa, jotta nahka ei pääse vaurioitumaan. Balsamointi tehdään aina puhdistetulle ja kuivalle nahalle. Levitä balsamointiainetta pyörivin liikkein pehmeällä sienellä tasaisesti pinnalle ja jätä kuivumaan.

Nahkasohvan suojaus ja balsamointi.

Aina ei sohvan puhdistus ja hoito auta, jolloin tarvitaan järeämpiä sohvan huoltotoimenpiteitä. Omalla sohvatehtaallamme sohvan huolto on vaivatonta ja huollamme valmistamamme sohvat pienin kustannuksin. Mahdollisia korjaustoimenpiteitä ovat verhoilun uusiminen osittain tai kokonaan, selkä- tai istuintyynyn uusiminen sekä jalkojen vaihto.
Käy lukemassa lisää sohvan korjauksesta ja huollosta. 

Lue lisää